Sól kłodawska 1000g

Sól kłodawska 1000g


3,92 zł


  • Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych soli kłodawskiejZasady zdrowego żywienia zalecają ograniczenie soli w codziennej diecie. Niemniej jednak, warto pamiętać, iż niniejszy składnik jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podczas stosowania soli należy więc kierować się pewnymi zasadami. Po pierwsze, nie przekraczać dziennej zalecanej dawki produktu. Po drugie, wybierać sól najwyższej jakości, która oprócz smaku jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu zestaw niezbędnych minerałów. Takim wyborem może okazać się sól kłodawska, wydobywana na teranie naszego kraju. Niniejszy produkt charakteryzuje się stosunkowo wysoką zawartością minerałów i doskonale sprawdza się podczas domowych zabiegów pielęgnacyjnych. A co jeszcze warto wiedzieć na temat soli kłodawskiej?Czym jest sól kłodawska i skąd pochodzi?Jakie minerały skrywa w sobie sól kłodawska?Poznaj najważniejsze właściwości zdrowotne soli kłodawskiej;Sól kłodawska – kiedy warto ją stosować?Przeciwwskazania i skutki uboczne związane ze stosowaniem soli kłodawskiej;Sól kłodawska – cena;Sól kłodawska – opinie ekspertów;Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące soli kłodawskiej;Sól kłodawska, czy himalajska? Którą z nich warto wybrać?Sól kłodawska – sklep, czy apteka? Gdzie warto kupić niniejszy produkt?Jakie są rodzaje soli kłodawskiej?Sól kłodawska – zastosowanie w kuchni i nie tylko;Sól kłodawska – przepisy.Czym jest sól kłodawska i skąd pochodzi?Początki kopalni soli w Kłodawie sięgają 1949 roku. Odkryty w niej wysad soli kamiennej oraz magnezowo-potasowej uznawany jest do dnia dzisiejszego za największy z odkrytych na terenie naszego kraju. Kopalnia, z której wydobywana jest sól, osiąga długość aż 26 kilometrów, a jej szerokość sięga nawet dwóch kilometrów. Sól kłodawska zaliczana jest do naturalnych soli kamiennych i wydobywana jest przy pomocy tradycyjnych metod górniczych. Dzięki temu jest ona w stanie zachować jak największą ilość minerałów. Sól kłodawska sprzedawana w sklepach podlega zazwyczaj procesom mechanicznego rozdrabniania. Spotykamy ją w różnych wersjach, jak również kolorach. Okazuje się bowiem, że sól kłodawska może przyjmować zarówno kolor różowy, śnieżnobiały, lekko szary, jak również szaro-siny. Kolor produktu uzależniony jest przede wszystkim od jego przeznaczenia oraz czasu, jaki upłynął od momentu wydobycia soli, aż do jej trafienia na sklepowe półki w formie gotowego do sprzedaży produktu.Jakie minerały skrywa w sobie sól kłodawskaSól kłodawska w ponad 97% składa się z chlorku sodu (NaCl). Około 1,5% niniejszego produktu stanowią natomiast składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo, cynk, potas, wapń, mangan, miedź oraz selen. Badania wskazują również na obecność w niej śladowych ilości jodu. Należy jednak pamiętać, że mimo obecności w jej składzie cennych dla zdrowia związków mineralnych, sól kłodawska nadal powinna stosowana być w dawce nieprzekraczającej zaleceń Polskiego Instytutu Żywności i Żywienia. Oznacza to, że każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 4 gramy niniejszego produktu (jedna płaska łyżeczka). Warto przy tym pamiętać, że większość produktów, które na co dzień spożywamy (na przykład: szynka, ser, przetwory warzywne), również zawierają w sobie spore ilości soli, które powinniśmy włączyć do codziennego bilansu związanego ze spożywaniem niniejszego składnika.Poznaj najważniejsze właściwości soli kłodawskiejSól stanowi niezbędny składnik dla utrzymania prawidłowego poziomu gospodarki wodno-elektrolitowej oraz kwasowo-zasadowej w organizmie człowieka. Dodatkowo, zarówno kationy sodu, jak i aniony chloru wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pokarmowego. Okazuje się bowiem, że to właśnie sód odpowiedzialny jest za produkcję kwasu solnego, biorącego udział w trawieniu białek oraz tworzeniu bariery antybakteryjnej. Warto również wiedzieć, że zarówno nadmiar, jak i niedobór soli w codziennej diecie wpływa negatywnie na funkcjonowanie człowieka. Wśród objawów niedoboru wyróżniamy zarówno osłabienie organizmu, nudności, a nawet wymioty i brak apetytu oraz zaburzenia orientacji. Ponadto, zawarte w soli kłodawskiej śladowe ilości jodu dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie narządu tarczycy. Należy jednak pamiętać, że nadmiar niniejszego składnika (znacznie częściej diagnozowany w dzisiejszych czasach) przyczynia się do powstawania poważnych konsekwencji, wśród których wyróżniamy nie tylko nadciśnienie tętnicze, ale również udary mózgu i choroby nowotworowe w obrębie układu pokarmowego. Dlatego też, bezwzględnie należy przestrzegać zaleceń dotyczących spożywania niniejszego produktu, ustalonych przez IŻŻ lub (w niektórych przypadkach) lekarza prowadzącego i/lub dietetyka klinicznego.Sól kłodawska – kiedy warto ją stosować?Sól kłodawska może stosowana być w celach leczniczych. Należy jednak pamiętać, że jest ona jedynie elementem wspomagającym terapię, a nie ją zastępującym. Warto wiedzieć, że niniejszy składnik w p