Tymianek liść 100G

Tymianek liść 100G


3,68 zł


  • Opis

Tymianek (inaczej macierzanka) to roślina przyprawowa i lecznicza uprawiana w wielu rejonach świata. Znana już w czasach starożytnych. Niezastąpiona w kuchni włoskiej i greckiej. Świetnie komponuje się z mięsem, nabiałem i makaronami. Stanowi również aromatyczny dodatek do pizzy. Z uwagi na działanie bakteriobójcze tymianek wykorzystywany jest także pomocniczo w leczeniu zapalenia górnych dróg oddechowych oraz problemów trawiennych. Zawarte w nim olejki eteryczne stanowią składnik wielu past do zębów i płynów do dezynfekcji jamy ustnej. Poznaj właściwości macierzanki i dowiedz się jak wykorzystać ją w swojej kuchni.Co to jest tymianek i gdzie występuje?Gdzie można kupić tymianek mielony?Tymianek z podbiałemPrzeciwwskazaniaCo zawiera macierzanka?Właściwości tymiankuIle ma kalorii?Do czego pasuje tymianek?Co to jest tymianek i gdzie występuje?Tymianek (nazywany również macierzanką) to krzew, który rośnie dziko u wybrzeży Morza Śródziemnego oraz na obszarze Ameryki Południowej. Nazwa tej rośliny wywodzi się od greckiego słowa „thymos”, co oznacza odwagę, siłę, męstwo. W czasach starożytnych wierzono w pobudzającą moc tymianku. W Egipcie wykorzystywano tymianek do balsamowania zwłok. Obecnie uprawiany jest w wielu krajach Europy i Ameryki jako roślina lecznicza i przyprawowa. Jak wygląda tymianek? Krzewy dorastają do 40 cm wysokości, łodyga jest zdrewniała w dolnej części, a kwiaty przybierają kolor różowo – fioletowy i przyciągają pszczoły. Jest to roślina miododajna. Kiedy kwitnie? Okres kwitnienia trwa od czerwca do października. Owoce zawiązują się na przełomie lipca i sierpnia. Są to drobne, brunatne rozłupki. Roślina wydziela przyjemny zapach, jest bardzo aromatyczna. Występuje w różnych odmianach. Najbardziej znane gatunki to tymianek cytrynowy, złoty, srebrny, kminkowy, ogrodowy. Z łatwością można uprawiać go w przydomowym ogródku lub w doniczce. Sprawdza się do obsadzania skalniaków. Nasiona wysiewa się zwykle na przełomie marca i kwietnia. Surowcem wykorzystywanym w kuchni i przemyśle farmaceutycznym jest ziele tymianku, czyli niezdrewniała część łodygi z liśćmi i kwiatami, które zaczynają kwitnąć. Jest to roślina olejkowa, więc proces jej suszenia odbywa się w temperaturze 30 – 35 stopni Celsjusza.Gdzie można kupić tymianek mielony?Tymianek mielony możesz nabyć obecnie w każdym supermarkecie. Warto jednak zwrócić uwagę na jakość produktu. W sklepie internetowym przyprawa ta może być nieco droższa. Sprzedawana jest zazwyczaj w większych, bardziej ekonomicznych opakowaniach. Również jakość takiego produktu jest o wiele wyższa. W ten sposób możesz cieszyć się bogatym aromatem tymianku znacznie dłużej.Tymianek z podbiałemPołączenie tych dwóch roślin jest często wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym celem wzmocnienia ich właściwości. Tabletki do ssania z tymiankiem i podbiałem są stosowane pomocniczo na ból gardła, chrypkę i kaszel. Obie rośliny wykazują działanie przeciwzapalne, osłonowe i ściągające. Stymulują wydzielanie śliny, co zapewnia odpowiednie nawilżenie błon śluzowych.PrzeciwwskazaniaTymianek mielony stosowany jako przyprawa jest bezpieczny dla zdrowia i rzadko wywołuje reakcje alergiczne. Od kiedy może być stosowany w diecie dziecka? Niewielkie ilości tej przyprawy mogą być podawane już po 1 roku życia. Nie ma przeciwwskazań do stosowania go przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Z uwagi na zawartość w tymianku olejków eterycznych, których jednym ze składników jest tymol, należy zachować szczególną ostrożność podczas aromaterapii. Inhalacje z dodatkiem zbyt dużej ilości tej substancji mogą wywoływać skutki uboczne tj. nudności, wymioty, bóle głowy. Nie są zalecane dla kobiet w ciąży i dzieci przed osiągnięciem 6 roku życia. W przypadku preparatów farmakologicznych z dodatkiem tymianku, zawsze należy zapoznać się z zaleceniami wskazanymi na opakowaniu przez producenta.Co zawiera macierzanka?Tymianek to skarbnica substancji czynnych tj. olejki eteryczne, związki garbnikowe, kwasy polifenolowe, flawonoidy i saponiny. Zawiera także wartościowe dla naszego minerały (potas, wapń, fosfor, magnez), witaminę C oraz witaminy z grupy B. Skład chemiczny ziela tymianku może się różnić, a ma na to wpływ kilka czynników: pochodzenie, termin zbioru, warunki suszenia oraz przechowywania surowca.Właściwości tymiankuTymianek wykazuje działanie bakteriobójcze, dlatego wykorzystywany jest pomocniczo w leczeniu zapalenia górnych dróg oddechowych. Stosuje się go również wspomagająco w zaburzeniach czynności układu pokarmowego z uwagi na właściwości łagodzące. Z ziela tymianku przygotowuje się napary, okłady, kąpiele i płukanki. Rozgniecione liście wykorzystuje się jako okłady w przypadku ukąszenia owadów.