Dzisiaj przepis na najprostsze danie z piekarnika - najpierw pieczesz składniki, później układasz je w misce, dodajesz resztę warzyw, polewasz dressingiem i gotowe! ⤵️
BOWL Z PIECZONĄ CIECIERZYCĄ, AWOKADO I SOSEM Z TAHINI
🌱250 g ciecierzycy konserwowej
🌱1 średnia marchewka
🌱1/4 awokado
🌱1 mały ogórek zielony
🌱pół małej czerwonej cebuli
🌱1 łyżka oliwy
🌱papryka wędzona, sól, czosnek granulowany
🌱1 łyżka tahini
🌱1 łyżka soku z cytryny
🌱1 łyżeczka syropu z agawy
Ciecierzycę odsącz z zalewy, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
Marchew obierz i pokrój w talarki.
W misce wymieszaj oliwę, paprykę wędzoną, sól i czosnek. Wsyp do miski ciecierzycę i marchew i wymieszaj.
Wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180* aż warzywa zrumienieją.
Pokrój ogórka, i awokado i cebulę.
Wyłóż do miski wszystkie składniki.
Przygotuj sos: wymieszaj tahini z syropem i sokiem z cytryny. Polej bowl sosem.
Wartość odżywcza: 519 kcal, 21 g białka, 24 g tłuszczu, 51 g węglowodanów.
#bowl #veganbowl #buddhabowl #chickpea #chickpeabowl #wegańskibowl #avobowl #awokado #ciecierzyca #weganskiejedzenie #weganskieprzepisy #veganfoodpornshare #veganfoodpost #wegedietetyk #weganiepolska #weganizmjestprosty #bowlofhappiness #zdrowejedzenie #veganbowlsrecipes #jedzzdrowo #pysznieizdrowo
Szukasz składników do przygotowania swojej potrawy? Zapraszamy do naszego sklepu, gdzie czeka na Ciebie bogaty wybór produktów takich jak mąki, przyprawy, bakalie i wiele więcej, a to wszystko w korzystnych cenach. Ponadto oferujemy wegańskie suplementy od sprawdzonych marek.