Po kilku nie do końca udanych próbach, powstał w końcu bardzo dobry przepis na porządny domowy chleb żytni na zakwasie! – taki ciemny, z dużym udziałem mąki razowej. A przepis jest prosty i wymaga 15 minut realnej pracy + 24 h cierpliwości.
Większość z Was wie (zwłaszcza jeśli obserwujecie EasyVege na FB i Insta), że od roku chleb piekę w domu. Przyznam, że nadal największym powodzeniem cieszy się u nas lekki, pszenno-żytnio-orkiszowy chleb wypiekany zwykle przed weekendem. To taka weekendowa atrakcja. Na co dzień jednak wybieramy ciemniejsze pieczywo i dlatego od dłuższego czasu pracowałam nad przepisem na idealny ciemny, domowy chleb żytni na zakwasie. Nie wszystkie próby były udane – a to chleb był gliniasty, a to się kruszył za bardzo, a to nie wyrósł… Ostatecznie jednak udał…
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Pasta pomidorowa z soczewicą
Pasta pomidorowa z soczewicą, czyli szybki pomysł na pastę kanapkową, ze składników które zazwyczaj są domu. Świetnie smakuje na chlebie, …
Tofucznica ze szczypiorkiem
Tofucznica to danie dziecinnie proste w przygotowaniu, które zaskakuje delikatnością i możliwością dodatku wielu przypraw.
Chleb na zakwasie żytnim (wegański)
Chrupiąca skórka, oraz miękkie, często wypełnione nasionami i pestkami, wnętrze. Chleb na zakwasie żytnim nie jest wcale taki trudny w …
Mleko roślinne
Mleko roślinne to świetna alternatywa dla mleka krowiego, choć teoretycznie powinno się je nazywać sokiem. Moje ulubione to zdecydowanie kokosowe, …