W Polsce mamy kiszone ogórki i kapustę, w Azji kimchi (czyli kiszone warzywa, przede wszystkim kapustę), a w Szwecji rybę. Ale ukisić można wszytko, nawet cytrusy, np. cytryny. Stosowane głównie w kuchni marokańskiej czy indyjskiej, można je dodawać do praktycznie każdego dania: taginów, curry, ryby, owoców morza, dressingów do sałatek, a nawet do drinków! Smak ich jest mocno cytrynowy, za to dzięki marynowaniu znika gorycz. Czyli właściwie są trochę jak aromat cytrynowy. Myślę, że maja olbrzymi potencjał.
Z cytrynami jest podobnie jak z ogórkami: sposobów na ich kiszenie/marynowanie jest pewnie tyle, co osób co je przygotowują. Jedyne co się nie zmienia i co jest bardzo istotne, to fakt żeby cytryny były całkowicie przykryte płynem. Po wsadzeniu do słoika trzymałam je przez 10 d…
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sałatka z kopru włoskiego (fenkułu) z pomarańczą
Sałatka z kopru włoskiego (fenkułu) z pomarańczą musi być jedną z najprostszych sałatek, jaką kiedykolwiek zrobiłam! Poza tytułowymi składnikami zawiera …
Domowe najlepsze mleko kokosowe
Pierwsza prawda na dziś jest taka: jeśli coś można kupić, to na pewno można to zrobić samemu w domu. Druga: …
Syrop malinowy z imbirem
Syrop malinowy z dodatkiem imbiru. Idealny do drinków, z wodą, do herbaty, czy do polania na lody.
Koktajl z kiwi
Koktajl z kiwi czyli kolejna odsłona koktajli owocowych, tym razem o smaku kiwi. Poziom słodkości zależy od dojrzałości kiwi, ja …