Kiszone cytryny

15 min
1 porcja
Kiszone cytryny
✍️ Opis autora:

W Polsce mamy kiszone ogórki i kapustę, w Azji kimchi (czyli kiszone warzywa, przede wszystkim kapustę), a w Szwecji rybę. Ale ukisić można wszytko, nawet cytrusy, np. cytryny. Stosowane głównie w kuchni marokańskiej czy indyjskiej, można je dodawać do praktycznie każdego dania: taginów, curry, ryby, owoców morza, dressingów do sałatek, a nawet do drinków! Smak ich jest mocno cytrynowy, za to dzięki marynowaniu znika gorycz. Czyli właściwie są trochę jak aromat cytrynowy. Myślę, że maja olbrzymi potencjał.

Z cytrynami jest podobnie jak z ogórkami: sposobów na ich kiszenie/marynowanie jest pewnie tyle, co osób co je przygotowują. Jedyne co się nie zmienia i co jest bardzo istotne, to fakt żeby cytryny były całkowicie przykryte płynem. Po wsadzeniu do słoika trzymałam je przez 10 dni poza lodówką (w ok 20C) i resztę czasu w lodówce. Pierwsze próby robiłam po ok. 2 tygodniach, ale gotowe były tak po miesiącu. A najlepsze są gdzieś po trzech.

Myślę, że jest to obecnie moja ulubiona „przyprawa”. Dodaję je do prawie wszystkich dań! Uwielbiam je podsmażone z masłem i czosnkiem, czy z dodatkiem oliwy jako dressing. Co najważniejsze mogą stać w lodówce spokojnie rok i można je wykorzystywać w kuchni przez wszystkie 4 pory roku: do rozgrzewających zimą zup, wiosennych sałatek, letniego grillowania czy jesiennych pieczeni.

Cytrynę należy dokładnie umyć, oskrobać z miąższu pozostawiając samą skórkę. Miąższ jest bardzo słony i bardzo gorzki, ale jeżeli chcemy własnie takiego efektu, można użyć całą.

Kiszone cytryny – wegański, bezglutenowy przysmak pełen probiotyków. Przygotujesz je w zaledwie 15 minut z zaledwie trzech składników: cytryn, soli morskiej i wody. To naturalne źródło witaminy C i dobrych bakterii wspierających jelita. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do potraw kuchni marokańskiej i indyjskiej – dodawaj je do taginów, curry czy sałatek. Idealne dla osób szukających nietuzinkowych, zdrowych przekąsek. Podawaj pokrojone w kostkę lub starte jako aromatyczny dodatek do dań.
🥨 Przekąski 🌿 Detoks 🚫 Bez cukru 🌾 Bezglutenowe 🦠 Probiotyczne
15 min
Przygotowanie
Gotowanie
15 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 1 porcji 10x
/4 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/4
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Sałatka z kopru włoskiego (fenkułu) z pomarańczą
🌱 Wegańska

Sałatka z kopru włoskiego (fenkułu) z pomarańczą

Sałatka z kopru włoskiego (fenkułu) z pomarańczą musi być jedną z najprostszych sałatek, jaką kiedykolwiek zrobiłam! Poza tytułowymi składnikami zawiera …

15 min
2
67
Z
Zielonysrodek.pl
Domowe najlepsze mleko kokosowe
🌱 Wegańska

Domowe najlepsze mleko kokosowe

Pierwsza prawda na dziś jest taka: jeśli coś można kupić, to na pewno można to zrobić samemu w domu. Druga: …

10 min
4
Z
Zielonysrodek.pl
Syrop malinowy z imbirem
🌱 Wegańska

Syrop malinowy z imbirem

Syrop malinowy z dodatkiem imbiru. Idealny do drinków, z wodą, do herbaty, czy do polania na lody.

40 min
4
172
Z
Zielonysrodek.pl
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
🌱 Wegańska

Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki

Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …

25 min
2
Z
Zielonysrodek.pl