Sernik chałwowy - Wędrówki po kuchni

Sernik chałwowy - Wędrówki po kuchni

Wiele osób postrzega sernik jako przysmak typowo polski. Owszem: serniki są bardzo popularne w Polsce, ale z wielką chęcią zajadają się nimi również mieszkańcy innych krajów. Wypiek ten sięga czasów starożytnych. Ówczesny sernik stanowił nie lada rarytas, jakim karmiono olimpijczyków, którzy zwyciężali w igrzyskach. Sernik stał się popularny w Europie za sprawą ekspansji terytorialnej Rzymian. Ludność z podbitych krajów przejmowała od przodków Włochów zwyczaje: również sztukę kulinarną. I tak przez lata miłość Europejczyków do sernika wzrastała, a poszczególne kraje wypracowywały sobie własne warianty tej słodkiej pyszności. Sernik chałwowy zdecydowanie skradł nasze serca - wilgotny, o cudownie kremowej konsystencji i subtelnym, nie dominującym smaku chałwy.
Przejdź do przepisu

225

Przepisów
Zebra - Wędrówki po kuchni

Zebra - Wędrówki po kuchni

Puszyste i wilgotne w smaku ciasto, które pamięta jeszcze ponure …

Makowiec na biszkopcie - Wędrówki po kuchni

Makowiec na biszkopcie - Wędrówki po kuchni

Najlepszy makowiec. Święta lada moment, więc łapcie przepis. Gwarantuję Wam, …

Ucierane ciasto ze śliwkami - Wędrówki po kuchni

Ucierane ciasto ze śliwkami - Wędrówki po kuchni

Ciasta ucierane są rewelacyjne i smakują doskonale. Jednocześnie są mało …

Sernik bananowy - Wędrówki po kuchni

Sernik bananowy - Wędrówki po kuchni

Bogaty w smaku, perfekcyjnie kremowy, wilgotny i nieziemsko pyszny. Bananowa …

Ciasto Latte Macchiato - Wędrówki po kuchni

Ciasto Latte Macchiato - Wędrówki po kuchni

Latte Macchiato to bardzo popularna, trójwarstwowa kawa. Ma spore grono …