Beszamel - Béchamel - Wędrówki po kuchni

Beszamel - Béchamel - Wędrówki po kuchni

Beszamel to klasyk kuchni francuskiej. Powstał pod koniec XVII wieku na dworze króla Ludwika XV. Jego autorem jest markiz Luis de Bechamel − wielki smakosz i zarządca dworu francuskiego króla. Sos beszamelowy szybko trafił do kuchni innych dworów. Na dobre zadomowił się przede wszystkim w kuchni włoskiej, gdzie wiele potraw nie może się obejść bez jego udziału. Jest to nieodłączny składnik lasagne, zapiekanek, mięs i ryb. Beszamel to fundamentalny sos. Może być podstawą innych sosów np. sosu veoluté, nantua czy sosu mornay. Powstaje z kilku prostych składników, jednak wielu z nas sprawia nie mały kłopot. Dlatego dziś podam Wam kilka ważnych wskazówek, jak przygotować dobry beszamel.
Przejdź do przepisu

225

Przepisów
Sos teriyaki - Wędrówki po kuchni

Sos teriyaki - Wędrówki po kuchni

Dziś zabieram Was w kulinarną podróż do Japonii. Kuchnia ta …

Domowy koncentrat pomidorowy - Wędrówki po kuchni

Domowy koncentrat pomidorowy - Wędrówki po kuchni

Domowy koncentrat pomidorowy ma mocno pomidorowy smak i gęstą konsystencję. …

Ketchup z cukinii - Wędrówki po kuchni

Ketchup z cukinii - Wędrówki po kuchni

Domowy ketchup z cukinii. Pełen dobrych składników, bez konserwantów, chemicznych …

Sklep Wegemoc

Szukasz składników do przygotowania swojej potrawy? Zapraszamy do naszego sklepu, gdzie czeka na Ciebie bogaty wybór produktów takich jak mąki, przyprawy, bakalie i wiele więcej, a to wszystko w korzystnych cenach. Ponadto oferujemy wegańskie suplementy od sprawdzonych marek. Koszt wysyłki jedynie od 8,99 zł.