Mazurek kajmakowy z morelami - Wędrówki po kuchni
Mimo że od dawna uważamy mazurka za nasz narodowy wypiek, to w rzeczywistości przepis na to ciasto przywędrował do nas prawdopodobnie z Turcji, a w polskiej tradycji zakorzenił się na stale w XVII wieku. Jego symbolika jest ściśle powiązana z okresem Wielkiego Postu – a w zasadzie jego zakończeniem. Po czterdziestu dniach obowiązkowej wstrzemięźliwości od potraw mięsnych i słodkich wypieków, mazurek stanowił pewnego rodzaju nagrodę dla wytrwałych w wierze i postanowieniu chrześcijan. Jest on absolutnym niezbędnikiem na naszych stołach. Zapraszam Was na mój ulubiony mazurek kajmakowy na kruchym spodzie wzbogacony o suszone morele i chrupiące płatki migdałówHot Cross Buns - brytyjskie bułeczki wielkanocne - Wędrówki po kuchni
Cudownie maślane, puszyste i niezwykle aromatyczne bułeczki wielkanocne, które smakują …
Sos chrzanowy - Wędrówki po kuchni
Domowy, aksamitny i kremowy sos o lekko ostrej nucie wzbogaci …
Babka z nutellą - Wędrówki po kuchni
Tradycja wypieku bab wielkanocnych sięga XV wieku. Pięknie wyrośnięta baba …
Babka Snickers - Wędrówki po kuchni
Wielkanoc zbliża się dużymi krokami. Nie wyobrażam sobie świąt bez …
Konfitura z czerwonej cebuli - Wędrówki po kuchni
Na pierwszy rzut oka nazwa może być nie co myląca, …
Jajka faszerowane łososiem w wersji fit - Wędrówki po kuchni
Faszerowane jajka z kremowym farszem z dodatkiem łososia i pachnących …