Mazurek kajmakowy z morelami - Wędrówki po kuchni

Mazurek kajmakowy z morelami - Wędrówki po kuchni

Mimo że od dawna uważamy mazurka za nasz narodowy wypiek, to w rzeczywistości przepis na to ciasto przywędrował do nas prawdopodobnie z Turcji, a w polskiej tradycji zakorzenił się na stale w XVII wieku. Jego symbolika jest ściśle powiązana z okresem Wielkiego Postu – a w zasadzie jego zakończeniem. Po czterdziestu dniach obowiązkowej wstrzemięźliwości od potraw mięsnych i słodkich wypieków, mazurek stanowił pewnego rodzaju nagrodę dla wytrwałych w wierze i postanowieniu chrześcijan. Jest on absolutnym niezbędnikiem na naszych stołach. Zapraszam Was na mój ulubiony mazurek kajmakowy na kruchym spodzie wzbogacony o suszone morele i chrupiące płatki migdałów
Przejdź do przepisu

226

Przepisów
Babka wilgotna - Wędrówki po kuchni

Babka wilgotna - Wędrówki po kuchni

Jedna z najlepszych babek, która jest wspaniałą i smaczną ozdobą …

Babka z kruszonką orzechową - Wędrówki po kuchni

Babka z kruszonką orzechową - Wędrówki po kuchni

Wspaniała i delikatna babka wzbogacona subtelnym smakiem kruszonki wykonanej z …

Wielkanocne tartaletki „Słodkie jajko” - Wędrówki po kuchni

Wielkanocne tartaletki „Słodkie jajko” - Wędrówki po kuchni

Czekoladowy spód, wypełniony lekkim kremem pachnącym wanilią, w którym zatopiona …

Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim - Wędrówki po kuchni

Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim - Wędrówki po kuchni

Jajka faszerowane pastą na bazie czosnku niedźwiedziego. Wspaniała przystawka, która …

Hot Cross Buns - brytyjskie bułeczki wielkanocne - Wędrówki po kuchni

Hot Cross Buns - brytyjskie bułeczki wielkanocne - Wędrówki po kuchni

Cudownie maślane, puszyste i niezwykle aromatyczne bułeczki wielkanocne, które smakują …