Mazurek kajmakowy z morelami - Wędrówki po kuchni

Mazurek kajmakowy z morelami - Wędrówki po kuchni

Mimo że od dawna uważamy mazurka za nasz narodowy wypiek, to w rzeczywistości przepis na to ciasto przywędrował do nas prawdopodobnie z Turcji, a w polskiej tradycji zakorzenił się na stale w XVII wieku. Jego symbolika jest ściśle powiązana z okresem Wielkiego Postu – a w zasadzie jego zakończeniem. Po czterdziestu dniach obowiązkowej wstrzemięźliwości od potraw mięsnych i słodkich wypieków, mazurek stanowił pewnego rodzaju nagrodę dla wytrwałych w wierze i postanowieniu chrześcijan. Jest on absolutnym niezbędnikiem na naszych stołach. Zapraszam Was na mój ulubiony mazurek kajmakowy na kruchym spodzie wzbogacony o suszone morele i chrupiące płatki migdałów
Przejdź do przepisu

58

Przepisów
Hot Cross Buns - brytyjskie bułeczki wielkanocne - Wędrówki po kuchni

Hot Cross Buns - brytyjskie bułeczki wielkanocne - Wędrówki po kuchni

Cudownie maślane, puszyste i niezwykle aromatyczne bułeczki wielkanocne, które smakują …

Sos chrzanowy - Wędrówki po kuchni

Sos chrzanowy - Wędrówki po kuchni

Domowy, aksamitny i kremowy sos o lekko ostrej nucie wzbogaci …

Babka z nutellą - Wędrówki po kuchni

Babka z nutellą - Wędrówki po kuchni

Tradycja wypieku bab wielkanocnych sięga XV wieku. Pięknie wyrośnięta baba …

Babka Snickers - Wędrówki po kuchni

Babka Snickers - Wędrówki po kuchni

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami. Nie wyobrażam sobie świąt bez …